
5. Interpretation

(1) In this Act, unless the contrary intention appears — 

“accredited”  means accredited by the Council;

“Board”  means the State Training Board established by section 8;

“chief executive” means the chief executive officer of the department;

“college” means a college established under section 35;

“Council”  means the Training Accreditation Council established by section
25 (1);

“course”  means a sequence of vocational education and training and
includes a part or component of a course;

“department”  means the department of the Public Service principally
assisting the Minister in the administration of this Act;

“educational institution”  means an institution providing education of any
kind and includes a training provider;

“governing council”  means a governing council provided for by section 39
(1);

“industry training advisory body”  means an association, whether
incorporated or not, which is conversant with, and capable of giving
advice in relation to, the vocational education and training requirements
of a particular industry;

“interim governing council”  means an interim governing council appointed
under section 41 (3);

“member”  means a member of the Board, the Council, a governing council
or an interim governing council as the context requires and includes,
where appropriate, the chairperson or deputy chairperson of any of those
bodies;

“other vocational education and training institution”  means a vocational
education and training institution established under section 57 (2);

“public training provider”  means a college or other vocational education
and training institution;

“registered training provider”  means a training provider registered by the
Council;

“Resource Agreement” means an agreement between the Minister and a
training provider relating to the vocational education and training to be
provided by that training provider;

“skills training programme”  means a programme of vocational education
and training which may include recognition of skills or qualifications
previously acquired;

“State Training Profile”  means a comprehensive plan for the provision of
vocational education and training in the State;

“State training system” means the vocational education and training
system operating under this Act;

“training provider”  means a person or entity who or which provides
vocational education and training and includes a secondary school or
university that provides a course, programme or service approved under
section 6;



“training scheme”  means a training scheme established or recognized under
section 58;

“vocational education and training” means post-compulsory education,
instruction, training or experience that encompasses the development of
skills, knowledge and attitudes in any vocation, or in any academic or
practical discipline relevant to a particular occupation, business,
employment or trade, but, subject to section 6, does not include
education, instruction, training or experience provided by a secondary
school or a university.

(2) A reference in this Act to the “training market”  is a reference to the market
in which the vocational education and training required by a State Training
Profile may be purchased by the State from either public or private training
providers.


