
63. Interpretation in Part IIIB

(1) In this Part — 

“conveyance on sale” includes — 

(a) every instrument and decree or order of any court or of the
Commissioner of Titles, whereby any property or any estate or
interest in any property on the sale thereof is transferred to or
vested in the purchaser or any other person on his behalf or by his
direction;

(b) every transfer or assignment of a lease of any lands; and

(c) every decree or order of any court or of the Commissioner of
Titles for, or having the effect of an order for, foreclosure;

“discretionary trustee” means a trustee of any property over which any
person has a power of appointment which was not created by will;

“trustee” means a trustee who is not a discretionary trustee or a unit trustee;

“unit trustee” means a trustee of a unit trust scheme; and

“unit trust scheme” means a private unit trust scheme within the meaning
in subsection (2).

(2) A unit trust scheme is a private unit trust scheme if at the time of any
conveyance, transfer or disposition of a unit or sub-unit — 

(a) the unit trust scheme is not —

(i) one to which Division 11 (sic) (sections 1451 to 1465) of
Part 11.2 of the Corporations Law applies by reason of
section 1452 of that Law; or

(ii) a managed investment scheme registered under section
601EB of the Corporations Law,

or is a scheme referred to in subparagraph (i) or (ii) but no units have
been issued to the public or an insufficient number of persons is
beneficially entitled to units under the scheme; and

(b) the unit trust scheme — 
(i) is not an approved deposit fund or a pooled superannuation

trust within the meaning of the Superannuation Industry
(Supervision) Act 1993 of the Commonwealth; or

(ii) is an approved deposit fund or a pooled superannuation trust
within the meaning of the Superannuation Industry
(Supervision) Act 1993 of the Commonwealth but no units
have been issued to the public or an insufficient number of
persons is beneficially entitled to units under the scheme.

(3) An insufficient number of persons is beneficially entitled to units under a
unit trust scheme if — 

(a) fewer than 50 persons are so entitled; or

(b) 20 or fewer persons are so entitled to 75% or more of the total issued
units under the scheme.

(4) For the purposes of subsection (2)(a)(ii) and (b)(ii) one person shall be
treated as being beneficially entitled to all units held by a person and any
related person namely — 



(a) where the first-mentioned person is a corporation — 
(i) another corporation that is a related body corporate (as defined

in section 9 of the Corporations Law);
(ii) a person who is beneficially entitled to more than one-half of

the issued share capital of the corporation;

or

(b) a trustee of any trust (including a unit trust scheme) if —

(i) in the case of a discretionary trust as defined in section 76, the
first-mentioned person may benefit from that trust; or

(ii) the share or interest of the first-mentioned person in the trust,
whether vested or contingent, constitutes more than one-half
of the trust property or of the issued units in the unit trust
scheme,

and subparagraph (i) shall be construed in accordance with
section 76(6).
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