
3. Interpretation

(1) In this Act unless the contrary intention appears — 

“appointed day”  means the day fixed by the Minister under subsection (2);

“award”  means any award or agreement made under the Industrial
Relations Act 1979, or an award or agreement in force under the
Conciliation and Arbitration Act 1904 of the Commonwealth;

“Board”  means the Construction Industry Long Service Leave Payments
Board established under section 5;

“books”  includes any register or other record of information and any
accounts or accounting records (within the meaning of the Companies
(Western Australia) Code), however compiled, recorded or stored and
also includes any other document;

“chief executive officer” means the person, however designated, appointed
by the Board under section 13 to carry out the duties and functions of
the chief executive officer under this Act;

“construction industry”  means the industry — 

(a) of carrying out on a site the construction, erection, installation,
reconstruction, re-erection, renovation, alteration, demolition or
maintenance of or repairs to any of the following — 

(i) buildings;

(ii) roads, railways, airfields or other works for the passage of
persons, animals or vehicles;

(iii) breakwaters, docks, jetties, piers, wharves or works for the
improvement or alteration of any harbour, river or
watercourse for the purposes of navigation;

(iv) works for the storage or supply of water or for the
irrigation of land;

(v) works for the conveyance, treatment or disposal of sewage
or of the effluent from any premises;

(vi) works for the extraction, refining, processing or treatment
of materials or for the production or extraction of products
and by-products from materials;

(vii) bridges, viaducts, aqueducts or tunnels;

(viii) chimney stacks, cooling towers, drilling rigs, gas-holders
or silos;

(ix) pipelines;

(x) navigational lights, beacons or markers;

(xi) works for the drainage of land;

(xii) works for the storage of liquids (other than water) or
gases;

(xiii) works for the generation, supply or transmission of electric
power;

(xiv) works for the transmission of wireless or telegraphic
communications;

(xv) pile driving works;



(xvi) structures, fixtures or works for the use on any buildings
or works of a kind referred to in subparagraphs (i) to (xv);

(xvii) works for the preparation of sites for any buildings or
works of a kind referred to in subparagraphs (i) to (xvi);
and

(xviii) fences, other than fences on farms;

(b) of carrying out of works on a site of the construction, erection,
installation, reconstruction, re-erection, renovation, alteration or
demolition of any buildings or works of a kind referred to in
paragraph (a) for the fabrication, erection or installation of plant,
plant facilities or equipment for those buildings or works;

(c) of carrying out of work performed by employees engaged in the
work referred to in paragraph (a) or (b) and that is normally
carried out on site but which is not necessarily carried out on site,

but does not include — 

(d) the carrying out of any work on ships;

(e) the maintenance of or repairs or minor alterations to lifts or
escalators; or

(f) the carrying out of maintenance or repairs of a routine or minor
nature by employees for an employer who is not substantially
engaged in the industry described in this interpretation;

“day of service” means any day on which an employee is entitled to receive
ordinary pay and includes any day on which the employee in question
is — 

(a) on long service leave under this Act;

(b) on annual leave in excess of 4 weeks in any period of 12 months;

(c) on paid sick leave;

“employee” means a person who is employed under contract of service or
apprenticeship in a classification of work referred to in a prescribed
award relating to the construction industry that is a prescribed
classification;

“employer”  means a natural person or firm or body corporate, as the case
may be, who or which engages persons as employees in the construction
industry but does not include a Minister, authority or local government
prescribed under subsection (4) (c);

“employees register” means the register of employees established and
maintained under Part IV;

“employers register” means the register of employers established and
maintained under Part IV;

“member”  means a member of the Board and includes the chairman;

“ordinary pay”  means the ordinary rate of wage payable under the relevant
prescribed award to an employee performing work within a prescribed
classification referred to in a prescribed award but does not include any
amount payable to the employee (whether or not under the relevant
prescribed award) in respect of — 

(a) any payment (however described) payable only with reference to
the site on which the employee is employed for the time being;



(b) any shift allowance;

(c) any amount payable in respect of fares or travelling allowances;

(d) penalty rates or disability payments, however described;

“union”  means an organization of workers or employees registered under
the Conciliation and Arbitration Act 1904 of the Commonwealth or the
Industrial Relations Act 1979;

“year of service” means a year of service as determined in accordance with
section 21 (2).

(2) The Minister may by Order published in the Government Gazette fix a day
as the appointed day for the purposes of subsection (1).

(3) For the purposes of this Act a reference to an employee does not include an
apprentice under and for the purposes of any Act of this State or any other
State of the Commonwealth relating to apprentices but service as an
apprentice shall be included as service for the purposes of this Act.

(4) The regulations may prescribe — 

(a) any classification of work referred to in a prescribed award to be a
prescribed classification of work for the purposes of the definition of
“employee”;

(b) any award made with respect to employment in the construction
industry to be a prescribed award for the purposes of this Act;

(c) a Minister in the Government, an authority, whether a body corporate
or not, constituted by a written law or a local government, not to be
an employer, or not to be an employer in respect of prescribed
employees of that Minister, authority or local government, for the
purposes of the definition of “employer” in subsection (1).

[Section 3 amended by No. 30 of 1989 s.4; No. 14 of 1996 s.4; No. 57 of
1997 s.38.]


