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PUBLIC SERVICE ACT, , 1904-1970

POST GRADUATE CADETS (CLINICAL PSYCHOLOGIST) DETERMINATION, 1972

THE Public Service Board, pursuant to the power conferred on it under Section 30A of the Public Service Act,
1904-1970, hereby determines that the terms and conditions of employment and service of persons appointed to
the cadetships to which this determination applied shall be as specified in this determination.

Citation	 1. This determination may be cited as the Post Graduate Cadets (Clinical Psychologist)
Deter ination, 1972.

Commencement	 2. This determination shall come into operation on the day of its publication in the Gov-
ernment Gazette.

Interpretation	 3. In this determination the following expressions shall, unless the contrary intention
appears have the meaning hereby respectively assigned to them namely-

" the Act " means the Public Service Act, 1904 and includes any amendment thereto ;

" the appointed officer " means the officer appointed under paragraph 17 of this deter-
mination ;

" the Board " means the Public Service Board constituted under the Act ;

" satisfactory progress " in relation to the course of study and training means diligently
pursuing to completion the course of study and training in a manner that satisfies
the Board.

" the Department " means the Department to which a person who is appointed to a cadet-
ship is allocated.
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4. This determination applies to Post Graduate Cadets (Clinical Psychologist).

5. During the whole of the term of the cadetship agreement and during any suspension
or extension thereof a person appointed as a cadet pursuant to this determination is subject
to the provisions of the Act, and the regulations made thereunder to the extent to which those
provisions are capable of being applied with or without adaptation, but a person appointed
pursuant to the provisions of this determination is not an officer for the purpose of the Act
and Regulations.

6. (1) A person is eligible for appointment as a Post Graduate Cadet (Clinical Psychologist)
if h e

(a) has qualified for admission to the Masters Degree in Clinical Psychology at the Uni-
versity of Western Australia ;

(b) passes the medical test as prescribed under the Act and regulations ;
(c) produces to the Board satisfactory evidence as to his character ; and
(d) passes any aptitude test required by the Board.

(2) An applicant shall not be deemed to have fulfilled any of the requirements set out in
this paragraph unless he produces proof of the fact to the satisfaction of the Board.

7. The Board may at its discretion appoint applicants without regard to age limits.

8. (1) Selection committees appointed by the Board shall consider and report to the Board
upon applicants for appointment as Post Graduate Cadets (Clinical Psychologist).

(2) The selection committees shall have regard to the applicant's academic record and
such other matters as are considered relevant in determining his suitability for the course of
study and training specified in paragraph 9.

(3) Appointment of an applicant to a cadetship shall be contingent on the applicant
satisfying requirements for admission to the course of study and training qualifying for the
award of the degree of Master of Clinical Psychology at the University of Western Australia.

9. A Post Graduate Cadet (Clinical Psychologist) shall undertake the course of study and
training qualifying for the award of the degree of Master of Clinical Psychology at the Uni-
versity of Western Australia.

10. Unless the cadet has been suspended by the Board a cadet shall be entitled to have
all compulsory tuition fees paid on his behalf for the course of study and training specified in
paragraph 9 of this determination but this entitlement does not extend to any portion of the
course of study and training that is taken as a repetition of, addition to or substitution for any
part of the course of study and training.
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11. A cadet shall not be entitled to any leave entitlements applicable to officers under
the Act except an annual leave entitlement at the times approved by the Board.

12. (1) Subject to this paragraph, the term of the cadetship agreement shall be two years

(2) An applicant may be appointed as a cadet
(a) to commence the course of study and training ; or
(h) if he has already made satisfactory progress, to continue with the course of study

and training specified in paragraph 9.

(3) The appointed officer shall submit to the Board whenever required to do so a report
on each cadet s•ating-

(a) the reports obtained by the cadet in respect of his academic or other training ; and
(b) his opinion as to the cadet's conduct, diligence and efficiency and his fitness to continue

the cadetship.

(4) If the Board is of the opinion that a cadet has made satisfactory progress and is satis-
fied as to his conduct, diligence and efficiency in that year and his fitness to continue the cadet-
ship it may allow the cadet to continue with his cadetship.

(5) If the Board is of the opinion that a cadet has failed to make satisfactory progress or
is not satisfied as to his conduct, diligence or efficiency or his fitness to continue the cadetship
it may suspend the cadet, extend the term of the cadetship or terminate the cadetship agreement
or may require the cadet to enter into a new cadetship agreement.

(6) If the Board suspends the cadet the cadet shall not, so long as the suspension remains
in force, be entitled to have any tuition fees paid on his behalf and his entitlement to sustenance
payments and any allowances under paragraph 14 of this determination shall, unless the Board
otherwise directs, cease.

(7) Where a cadet has been suspended by the Board pursuant to tins paragraph the cadet
shall remain subject to the provisions of this determination and may be required to complete that
portion of the course of study and training on such terms and in such a manner as the Board
requires and upon fulfilling those requirements to the satisfaction of the Board the cadet may
on the direction of the Board be allowed to continue with the cadetship.

(8) If at the end of the term of the cadetship agreement a cadet has not, in the opinion
of the Board, completed the course of study and training by qualifying for the award of the
degree of Master of Clinical Psychology at the University of Western Australia the Board m•y-

(a) extend the term of the cadetship agreement ;
(h) require the cadet to enter into a new cadetship agreement ; or
(c) terminate the ccdetship agreement.

(9) If the Board as the case may be, suspends the cadet, extends the term of the cadetship
or terminates a cadetship agreement it shall cause written notification of its decision to be
given to the cadet and his parent, guardian or other surety under the cadetship agreement and
the notification shall take effect from the date thereof according to its tenor and the provisions
of this determination but the suspension or extension shall not relieve or suspend the cadet,
parent, guardian or other surety under the cadetship agreement from liability thereunder.

(10) If the Board requires a cadet to enter into a new cadetship agreement pursuant to
this paragraph it shall cause written notification of its decision to be given to the cadet and his
parent, guardian or other surety under the then existing cadetship agreement and if those
parties to the then existing cadetship agreement or any one or more of them refuse to enter
into a new cadetship agreement as requested, the Board may, at its option, terminate the cadet-
ship agreement.

13. (1) A cadet shall be deemed to have completed the course of study and training when
he is qualified for the award of Master of Clinical Psychology at the University of Western
Australia.

(2) A cadet who has satisfactorily completed the course of study and training is eligible
at the discretion of the Board to be offered an appointment as a Clinical Psychologist Level 1.

14. (1) Subject to this paragraph, the salary payable as sustenance payments to a cadet
shall be in accordance with Scale I, in Schedule A to the Public Service (General Division
Officers) Salaries Agreement, No. 84 of 1971 and amendments thereto or any new agreement
made in substitution thereof and a reference in this determination to " the scale " shall be read
as a reference to that scale.

(2) The salary payable as sustenance payments to a cadet shall be
(a) in accordance with item 9 of the scale ; or
(b) if the cadet is in receipt of another award, such an amount as the Board approves

so that the eadet's remuneration equals item 9 of the scale.
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(3) The Board may approve of the payment of allowances to the cadet for
(a) any extra costs of living if the cadet is employed outside the Metropolitan Area ;

and
(b) any travelling expenses necessarily incurred on Departmental business.
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15. (1) An applicant who is granted an appointment to a cadetship and his parent, guardian
or other surety approved by the Board shall, before the applicant commences his cadetship,
enter into an agreement with the Board in a form approved by the Board.

(2) Subject to this paragraph, a person who has served a cadetship for the term specified
in paragraph 12 of this determination and has accepted an offer of an appointment as a Clinical
Psychologist, Level 1, shall remain in the State Public Service for a minimum period of two
years.

(3) Where the Board extends the term of the cadetship pursuant to paragraph 12 of this
determination the period of the extension may at the discretion of the Board, be added to the
period of required service specified in subparagraph (2) of this paragraph.

16. (1) Subject to subparagraph (2) of this paragraph, the sum of money to be reimbursed
to the Board by a person in the event of the termination of the cadetship agreement by the Board
shall be a sum of money equivalent to the sum of

(a) all sustenance payments received by him ; and
(b) all fees and education allowances paid on his behalf.

(2) If a person has served in a cadetship and has thereafter accepted an offer of an appoint-
ment and has been employed in an office pursuant to subparagraph 15 (2) or (3) of this deter-
mination the amount to be re-imbursed to the Board shall be reduced in the following manner

(a) the sum of money referred to in subparagraph (1) of this paragraph shall be divided
by the number of weeks of required service specified in subparagraph 15 (2) or (3) of
this determination ;

(b) the sum shown as the resultant quotient shall be multiplied by the number of weeks
the person has served pursuant to subparagraph 15 (2) of this determination ;

(c) the product of the calculation in subparagraph (b) of this subparagraph shall be
deducted from the total under subparagraph (1) of this paragraph and the amount of
the balance shall be the amount for which the person is liable ; and

(d) for the purposes of this subparagraph a fraction of a week shall be treated as a week.

17. The Board may appoint an officer for the purposes of facilitating the administration of
this determination and the person so appointed shall act under instructions issued by the Board.

18. A certificate or notice signed by or on behalf of the Board as to the opinion or decision
of the Board on any matter on which the Board may give an opinion or which the Board may
determine or approve under this determination or as to whether anything has or has not been
done to the satisfaction of the Board or has or has not been approved by the Board shall be
conclusive evidence of the matter stated in the certificate or notice.

19. Any notice, certificate, approval, consent, requirement, demand or other communi-
cation to be given by the Board shall be deemed to have been duly given if given in writing
signed by or on behalf of the Board or the Permanent Head of the Department to which the
cadet is appointed and handed to the person to whom the notice, certificate, approval, consent,
requirement, demand or other communication is addressed or posted to his usual or last
known place of address.
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