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C P302 

Occupational Safety and Health Act 1984 

Occupational Safety and Health Amendment 
Regulations 2017 

Made by the Governor in Executive Council. 

	

1. 	Citation 

These regulations are the Occupational Safety and Health 
Amendment Regulations 2017. 

	

2. 	Commencement 

These regulations come into operation as follows — 

(a) regulations 1 and 2— on the day on which these 
regulations are published in the Gazette (gazettal day); 

(b) the rest of the regulations — on the day after the period 
of 6 months beginning on gazettal day. 

	

3. 	Regulations amended 

These regulations amend the Occupational Safety and Health 
Regulations 1996. 

	

4. 	Regulation 1.3 amended 

In regulation 1.3 insert in alphabetical order: 

electrical installation has the meaning given in the 
Electricity (Licensing) Regulations 1991 
regulation 3(1); 
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5. 	Regulation 3.58 replaced 

Delete regulation 3.58 and insert: 

3.58. Interpretation 

(1) In this Division, unless the contrary intention 
appears - 

de-energised, in relation to a part of an electrical 
installation, has the meaning given in the Electricity 
(Licensing) Regulations 1991 regulation 3(1); 

electrical work has the meaning given in the Electricity 
(Licensing) Regulations 1991 regulation 3(1); 

energised, in relation to a part of an electrical 
installation, has the meaning given in the Electricity 
(Licensing) Regulations 1991 regulation 3(1); 

network operator has the meaning given in the 
Electricity Act 1945 section 5(1). 

(2) For the purposes of this Division, a reference in 
AS/NZS 3012 to an electricity distributor is to be 
treated as a reference to a person who is a network 
operator under the Electricity (Network Safety) 
Regulations 2015 regulation 4(1 )(a), (b), (c), (d), (e), 
(0 or (g). 

(3) For the purposes of this Division - 

(a) a part of an electrical installation is taken to be 
energised unless it is de-energised; and 

(b) the neutral for a part of an electrical installation 
is taken to be de-energised if the part is 
de-energised. 

	

6. 	Regulations 3.59A and 3.5913 inserted 

After regulation 3.59 insert: 

3.59A. Electrical work 

(1) 	A person who, at a workplace, is an employer, the main 
contractor, a self-employed person, a person having 
control of the workplace or a person having control of 
access to the workplace must ensure that, before 
electrical work is carried out on a part of an electrical 
installation at the workplace, the part - 

(a) 	is tested by a competent person to ascertain 
whether or not it is energised; and 
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(b) 	if it is found to be energised, is de-energised by 
a competent person. 

Penalty for this subregulation: the regulation 1.16 
penalty. 

(2) 	Subregulation (1)(b) does not apply to electrical work 
carried Out under the Electricity (Licensing) 
Regulations 1991 regulation 55(2). 

3.59B. Work in roof spaces 

(1) 	In this regulation - 

building means a Class 1, Class 2 or Class lOa building 
as classified under the Building Regulations 2012; 

roof space, of a building - 

(a) 	means the space in the building that is - 

(i) immediately under the roof; or 

(ii) if there is a ceiling under the roof, or a 
part of the roof, the space between the 
roof, or that part of the roof, and the 
ceiling; 

but 

(b) 	does not include a habitable room in the roof 
space; 

service apparatus has the meaning given in the 
Electricity Act 1945 section 5(1). 

(2) 	A person who, at a workplace, is an employer, the main 
contractor, a self-employed person, a person having 
control of the workplace or a person having control of 
access to the workplace must ensure that, before work 
is done in a roof space of a building at the workplace, 
the building's electrical installation is de-energised by 
a competent person. 

Penalty for this subregulation: the regulation 1.16 
penalty. 

(3) 
	

An employee must not do work in a roof space of a 
building at a workplace unless the building's electrical 
installation is de-energised by a competent person. 

Penalty for this subregulation: the regulation 1.15 
penalty. 

(4) 	If the roof space of a building to which 
subregulation (2) or (3) applies is divided into separate 
parts, such that a person cannot move from 1 part of 
the roof space to another, and each part relates to a 
separate dwelling, the requirement to de-energise the 
building's electrical installation only applies to the 
dwelling that relates to the part of the roof space in 
which the work is to be done. 
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(5) 
	

Subregulations (2) and (3) do not apply to work done 
by a competent person to test, service or commission 
an appliance or other equipment in or accessible by 
means of the roof space (for example, a gas appliance, 
air conditioner or antenna), to the extent necessary to 
energise the appliance or equipment, if— 

(a) 	it is necessary to energise the appliance or 
equipment for the purpose of testing, servicing 
or commissioning the appliance or equipment; 
and 

(b) 	a risk assessment has been undertaken in 
accordance with regulation 3.1 by a competent 
person; and 

(c) 	the competent person referred to in 
paragraph (b) is satisfied that - 

(i) the risks identified by the risk 
assessment are or can be reduced to as 
low as reasonably practicable; and 

(ii) the work can be carried out safely; 

and 

(d) 	if regulation 3.143 does not apply to the work, a 
safe work method statement for the work has 
been prepared in accordance with 
regulation 3.143(4), as if the work were high 
risk construction work and the place where the 
work is to be carried out were a construction 
site. 

(6) 	Subregulations (2) and (3) do not require the 
de-energisation of - 

(a) 	service apparatus that is part of a building's 
electrical installation; or 

(b) 	a supply cable that is part of a building's 
electrical installation if— 

(i) the cable is from a solar power system, 
wind turbine or battery; and 

(ii) it is not practicable to de-energise the 
cable; 

or 

(c) 	any other part of a building's electrical 
installation if it is not practicable to de-energise 
that part. 

(7) 
	

Subregulations (2) and (3) do not apply to electrical 
work carried out under the Electricity (Licensing) 
Regulations 1991 regulation 55(2). 
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7. Regulation 3.65 amended 

In regulation 3.65 delete "supply authority's-  and insert: 

network operator's 

8. Regulation 3.137 amended 

In regulation 3.137 insert in alphabetical order: 

energised, in relation to an electrical installation or 
line, means connected to a supply of electricity to the 
installation or line, whether or not electricity is flowing 
through any part of the installation or line; 

N. HAGLEY, Clerk of the Executive Council. 


